maanantai 1. lokakuuta 2012

Vammaistuen hylätty jatkohakemus

Kelalta tuli siis kielteinen päätös koskien vammaistuen jatkamista. Hain vammaistuelle jatkoaikaa, sillä sitä oli myönnetty vain siihen saakka kun poika täyttää kaksi vuotta. Tankokenkiä pidetään pidetään kuitenkin 4-vuotiaaksi saakka.

"Lapselle on aikaisemmalla päätöksellä myönnetty perusvammaistuki 30.11.2012 saakka kampurajalkojen aiheuttaman hoidollisen rasitteen perusteella. 

Kampurajalkahoito jatkuu noin neljävuotiaaksi saakka, mutta hoito toteutetaan pääosin yöaikana ja päiväunilla, joten hoidollinen rasite ei oikeuta enää vammaistukeen. 

Perusvammaistuki voidaan myöntää lapselle, jonka sairauteen, vikaan tai vammaan liittyvästä hoidosta, huolenpidosta ja kuntoutuksesta aiheutuu vähintään kuuden kuukauden ajan tavanomaista suurempaa, vähintään viikottaista rasitusta ja sidonnaisuutta verrattuna vastaavanikäiseen terveeseen lapseen."


Ihanaa, että lapsi on terve. Olin silti yllättynyt tästä päätöksestä; meillä kun asiat ei loppuviimein ole käytännösä juurikaan muuttuneet!

10 kommenttia:

  1. Siis voi jestas, luulis, että se, kun joutuu toiselle väkertään sen tangon 2 kertaa vuorokaudessa, laskettais tohon luokkaan
    "hoidosta, huolenpidosta ja kuntoutuksesta aiheutuu vähintään kuuden kuukauden ajan tavanomaista suurempaa, vähintään viikottaista rasitusta ja sidonnaisuutta verrattuna vastaavanikäiseen terveeseen lapseen".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eihän tämä nyt niin suuri rasite ole. Kenkien laittoon ja poisottoon menee vuorokaudessa ehkä 2 minuuttia aikaa :-)

      Melkein arvasinkin ettei jatkoa enää seuraa, sen verran on tullut kommentteja muihin teksteihin. Moni ei ole saanut vammaistukia ollenkaan, missään vaiheessa.

      Poista
    2. Niin no joo, siis eihän se sinällään ole iso homma, kun siihen on alusta asti tottunut, mutta verrattaen niihin, jotka tätä ei joudu tekeen, se on kuitenkin aina sitä "ylimäärästä tekemistä".

      Ai siis onko jotain kampurajalkaisia, joista ei ole tukea saatu ollenkaan? :O Mitenköhän ne sen tuen tarpeen määrittelee, kun noin voi vaihdella tapauskohtasesti, vaikka hoitolinjaus on aina sama. Jännä juttu.

      Miten teillä kävi silloin muuten sen päiväunikäytön kanssa? Oppiko poika nukkumaan ilman kenkiä helposti? =)

      Poista
    3. Päikkäreille ei ollut vaikeuksia siirtyä ilman kenkiä. Eikä nyt moiti, vaikka laitetaan yöksi :-)

      Poista
    4. Vähän myöhemmin nyt kirjoitan, kun taas löysin tänne blogiisi tauon jälkeen, mutta meillä ei myönnetty tukea kuin minimi ja 8kk ajaksi, jolloin siirryttiinki yökäyttöön, eikä jatkoa tuelle näy, sillä rasitteen ei siis katsota olevan riittävän suuri tuen saamiseksi. Nooh, meillä on lääkärin kanssa tuosta käytöstä ollut puhetta, että kun vähintään 10-11h pitäis pitää, ja neiti tirpoo sen 11-12h unia joka yö, ja usein aamulla pietään vielä lisää (vielä kun jäi sisäle nukkumaan aamupäikät ni piettiin yhtä kyytiä välillä sen 16hkin), joten tulee sen 12-14h joka pvä pitoa, vaikkakin päikkäreille ei enää laitetakkaan sitten, tämä lääkärille ok. Osana rutiinia, niin ei o kyl pahemmi kiukkuilua kenkien laiton suhteen, ainut millo tosi väsy eikä malttais maata paikallaan laiton ajan. :D Ikää neitillä nyt reilu 10kk, joten meillä vielä matkaa edessä siihen lääkärin lupaamaan 4v..

      Poista
    5. Jännä miten Kelalla on erilaisia käytäntöjä!

      Mukavaa kuulla, että teillä kenkien käyttö on ongelmatonta :-)

      Meillä nää ekat kaks vuotta on mennyt hurjan nopeasti, luultavasti myös toiset kaksi on pian ohi!

      Poista
  2. onhan tässä sekin, että, miten opetetaan lapsi kuivaksi, joka käyttää tankokenkiä 4-vuotiaaksi asti.. miten oletetaan, että lapsi yöllä herättyään pissahätään pystyisi menemään potalle ilman apua? Eihän tätä joudu miettimään lapsen kohdalla, jolla ei ole tankokenkiä. Ja kyllähän hoitopaikassa joutuu jokaiselle hoitajalle erikseen opettamaan tankokenkien laiton, eihän kukaan sellaisia osaa oikein laittaa, jos ei ole ennen tankokenkiä nähnyt. Eihän se oman lapsen hoito ole sen raskaampaa tankokenkien kanssa, mutta eihän se ole verrannollinen kuitenkaan lapsen hoitoon, jolla ei ole tankokenkiä käytössään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä nuori herra, (joka täyttää parin viikon päästä 2) on hyvällä mallilla kuivaksi oppimisen kanssa.

      Ei ole kokemusta, mutta luulisin, ettei "normaalikaan" 4-vuotias käy yöllä yksin potalla, siis ilman kummankaan vanhemman minkäänlaista apua. Oma poika ei kovinkaan usein pissaa yöllä vaippaan, joten siirretään aamulla heti kenkien poisoton jälkeen potalle.

      En näe tässä mitään tankokengistä johtuvaa ongelmaa.

      Tankokengät on niin helpot laittaa, että kun ne muutaman kerra on laittanut, niin osaa. Ei kai hoitopaikoissakaan päivittäin vaihdu hoitajat..?

      Se, mitä sinä, Anonyymi, näet tässä ongelmana, ei minun mielstäni ole ongelma. Ja vaikka se olisikin, niin 87 € kuukaudessa on kuitenkin niin pieni raha, etten jaksa edes valittaa hylätystä päätöksestä :-)

      Poista
  3. Eihän tuon asian takia kannatakaan valittaa, sillä tankokenkähoito ei oo mitenkään raskasta, eikä haittaa "normaalia" elämää mitenkään. Meillä tosin käy 3v 2kk ikäinen isompi sisarus itse yöllä ja muulloinkin ilman apuja potalla.. siksi mietin asiaa tän nuoremman kohdalla.
    Meillä lapset vuorohoidossa, myös joskus ovat yön hoidossa ja siellä vaihtuu melko tiuhaan hoitajat(kyseessä iso vuorohoitopaikka,jossa useampi ryhmä.. paljon eri hoitajia ja pk:n johtaja jo alussa pahoitteli sitä, että taitaa olla enemmän sijaisia kuin omaa väkeä). Olemme laittaneet tankokenkiin merkit, joiden mukaan kengät laitetaan kiinni, mutta monesti ovat jättäneet kengät liian löysäksi ja ne ovat tippuneet jalasta ym.
    Ei mitenkään ollut tarkoitus ärsyttää kommentillani ja ajatuksillani.

    VastaaPoista